Webmail Users Webmail loginHere

Tutorial video tableta si aplicatia Resursa mobila

Panasonic Toughpad FZ1-G1

Specificaţii tehnice Panasonic Toughpad FZ-G1:
Tutorial video tableta si aplicatia mobila Amb

Panasonic Toughpad™ FZ-G1 este o tableta robusta cu Windows® 8 Pro, de dimensiuni mici (aprox.25,7 cm) extrem de rezistenta si sigura, este ideala pentru angajatii mobili. Combina securizarea datelor si managementul dispozitivelor. Include optiuni de conectivitate si tehnologie de ultima generatie ceruta in special de agentii guvernamentale si companii mari. Este o tableta care include putere de procesare mare si siguranta necesara mai multor industrii. Se pliaza pe nevoile specifice ale angajatilor care acceseaza, capteaza si organizeaza informatii in teren indiferent daca este vorba de angajatii din utilitati sau din sanatate publica, cea mai subtire si mai usoara tableta robusta cu Windows® 8 Pro. Ecran optimizat pentru citire pe timpul zilei de 10.1" HD, multitouch in 10 puncte + digitizer. Compatibil cu standardul MIL-STD-810G si IP65 care ii permite sa reziste la caderi accidentale, praf, apa.

  1. Industrii: Sanatate publica, Logistica si Transporturi, Utilitati si Energie, Government si Administratie publica, Distributie si Retail
  2. Frecventa procesor: 1.9 GHz
  3. Model procesor: Intel Core i5
  4. Capacitate HDD/Flash: 128 GB
  5. Memorie RAM: 4 GB
  6. Sistem de operare: Windows 8 Professional
  7. Conectivitate: USB, RS232, WiFi, Bluetooth, Ethernet, HDMI
  8. Diagonala ecran: 10.1 Inch
  9. Camera: 3 Megapixeli
  10. Robustete: Rezistent la apa-test IP-X5, rezistent la praf-test IP-6X, rezista la caderi de la 120cm Alte caracteristici: Slot incuietoare securitate hardware, parola de securitate (parola de supervizor, parola de utilizator, blocare HDD); AC adapter: Input: 100 V-240 VAC, 50 Hz/60 Hz, Output: 16V DC, 4.06 A; Acumulator: Li-Ion 10.8 V, xxxAh Timp de viata: 8 ore.

Eliberarea certificatului constatator al decesului

Panasonic Toughpad FZ1-G1

Cadrul juridic, metodologic si procedural in eliberarea certificatului medical constatator al mortii reprezinta un subiect de mare interes in practica medicilor din serviciile de urgenta prespitaliceasca.

In conditiile actuale, responsabilitatea medicului fata de documentele medicale pe care le emite capata noi dimensiuni. Acest subiect este deosebit de important pentru medici, indiferent de specialitate, care se intalnesc in practica lor cotidiana cu situatia in care li se solicita eliberarea unui certificat medical constatator al decesului (CMCD). Este necesara o prezentare a cadrului juridic si metodologic in vigoare privind eliberarea certificatului medical constatator al decesului (CMCD) si evidentierea principalelor cauze de moarte care pot fi trecute in acest document de medicii din serviciile de ambulanta.

Cadrul juridic actual privind eliberarea certificatului medical constatator al decesului:

  • Ordin comun al MSF 255/2000 si MJ 1134/C/2000 pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale (pdf)
  • Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila (pdf)

Constatarea decesului se realizeaza numai prin examinarea directa a corpului persoanei verificand absenta semnelor vitale (puls, bataile cordului, respiratie, tonus muscular, tonusul pleoapelor, reflexul cornean, reflexul fotomotor, absenta activitatii nervoase superioare) coroborat cu prezenta semnelor reale ale mortii (lividitati cadaverice, rigiditate, racire, deshidratare, autoliza).
Normele din Ordinul MSF-MJ nr. 255/1134/C/2000 prevad urmatoarele:

  • indiferent de cauza mortii, decesul unei persoane sau al unui nou-nascut nu poate fi constatat decat de un medic cu drept de libera practica (art. 45 alin. 1):
  • certificatul de deces se elibereaza numai dupa aparitia semnelor de moarte reala si numai dupa trecerea a 24 de ore de la deces (art. 45 alin. 2);
  • eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de medic (art. 45 alin. 3).

Circumstantele in care autopsia medico- legala este obligatorie (conform art. 34 alin. 2 din acelasi act normativ amintit mai sus, coroborat cu art. 112 si 114 din Codul de Procedura Penala si art. 185 din Noul CPP) sunt urmatoarele:

1. Moarte violenta - se intelege un deces din cauze traumatice-mecanice (agresiuni, sinucideri sau omucideri, cadere, accidente rutiere, de munca, de tren, casnice etc., arme de foc, stari hipoanoxice), fizice (hipertermia/hipotermia, curent electric, variatii ale presiunii atmosferice/ hidrostatice, radiatii), chimice (substante toxice), biologice (animale, reptile, artropode, bacterii, sange heterolog, alergeni, intoxicatii cu plante, bace si fructe), psihice (psihotraume care pot fi la originea lantului cauzal al mortii) chiar si atunci cand exista un interval liber intre evenimentele cauzale si deces.
2. Cauza mortii nu este cunoscuta.
3. Cauza mortii este suspecta (ridica suspiciuni judiciare). Un deces este considerat moarte suspecta in urmatoarele situatii:

  • Moarte subita (un deces brusc, neasteptat, neexplicat, survenit la un individ in plina stare de sanatate aparenta, cu simptomatologie premonitorie de scurta durata sau absenta (engl. Sudden Unexpected Unexplained Death).
  • Decesul unei persoane a carei sanatate, prin natura serviciului, este verificata periodic din punct de vedere medical (ex. sportivi, cadre militare, soferi etc.).
  • Deces care survine in timpul unei misiuni de serviciu, in incinta unei intreprinderi sau institutii.
  • Deces care survine in custodie, precum moartea persoanelor aflate in detentie sau private de libertate, decesele in spitalele psihiatrice, decesele in spitalele penitenciare, in inchisoare sau in arestul politiei, moartea asociata cu activitati ale politiei sau ale armatei in cazul in care decesul survine in cursul manifestatiilor publice sau orice deces care ridica suspiciunea nerespectarii drepturilor omului, cum este suspiciunea de tortura sau oricare alta forma de tratament violent sau inuman.
  • Multiple decese repetate, in serie sau concomitent (ex. doua sau mai multe persoane din aceeasi zona sau avand legaturi intre ele mor una dupa alta la intervale relativ scurte de timp; doua sau mai multe persoane mor concomitent sau sunt gasite decedate impreuna).
  • Cadavre neidentificate (nu s-au gasit acte de identitate cu fotografie pe baza carora sa poata fi identificata persoana decedata, nu exista persoane, anturaj, vecini, cunostinte etc., care sa certifice identitatea cadavrului prin vizualizarea directa a acestuia) sau cadavre scheletizate (gasite dupa un interval lung de timp sau distruse de animale).
  • Decese survenite in locuri publice (ex. pe strada, in institutii publice, magazine, piete etc.) sau izolate (ex. in padure, pe un camp, in locuri care nu sunt locuite sau tranzitate in mod frecvent de oameni etc.).
  • Moartea este pusa in legatura cu o deficienta in acordarea asistentei medicale sau in aplicarea masurilor de profilaxie ori de protectie a muncii.
  • Decesul pacientului a survenit in timpul sau la scurt timp dupa o interventie diagnostica sau terapeutica medico-chirurgicala. In toate aceste cazuri, autopsia devine medico-legala, este obligatorie si se efectueaza numai de medicii legisti la solicitarea organismelor judiciare (art. 34 alin. 2)

In toate cazurile mentionate mai sus medicului (de familie cat si medicului practician de alta specialitate) ii este interzisa eliberarea CMCD. In situatiile enumerate mai sus, medicul are obligatia sa refuze eliberarea CMCD si sa solicite organismelor judiciare o autopsie pentru elucidarea cauzei mortii (art. 45, alin. 3). Pentru aceasta trebuie sa anunte cazul organismelor de urmarire si cercetare penala de pe raza carora isi desfasoara activitatea (Politia, Serviciul de Interventii la Evenimente din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie sau al Municipiului Bucuresti). In final pot aparea doua situatii:
A. Confirmarea ca fiind un caz medico-legal. Se va dispune autopsia medico-legala. Cadavrul este ridicat de Serviciul Judetean Medico-Legal/Institutul Medico-Legal (dupa locul unde s-a produs decesul).
B. Infirmarea ca fiind un caz medico-legal. Cadavrul nu va fi ridicat de institutia medico-legala si va fi lasat apartinatorilor. Se va intocmi un proces-verbal de constatare la fata locului (document tipizat) care se completeaza de ofiterul de politie si medicul legist. In acest caz, certificatul medical constatator de deces se elibereaza de medicul de familie care are obligatia sa pastreze la dispensar procesul- verbal de constatare la fata locului pentru a se descarca de responsabilitatea deciziei prin care echipa operativa a declarat cazul ca nefiind medico-legal. Medicii din serviciile de ambulanta au dreptul de a elibera certificatul constatator de deces numai in zilele de week-end in care medicii de familie nu lucreaza.

Nu se recomanda:

  • Emiterea unui CMCD in cazul cand nu se detin date suficiente care sa explice pe deplin cauza mortii.
  • Chiar si in cazul in care pacientul este bine cunoscut si acesta are o patologie bine definita care ar putea explica decesul, nu e suficient pentru a emite certificatul constatator al decesului in deplina siguranta in lipsa examinarii cadavrului.
  • Nu se emit niciodata CMCD doar pe baza afirmatiilor apartinatorilor si doar consultand fisa medicala a pacientului fara a vedea cadavrul.
  • Nu raspundeti la insistentele familiei care va roaga sa-i emiteti CMCD invocand de cele mai multe ori motive pecuniare.
  • Nu cedati nici insistentelor organismelor de politie locale, care si ele pot insista sa le eliberati apartinatorilor CMCD. Daca ulterior cazul devine unul medico-legal, asta inseamna un nou dosar ce implica cercetari, anchete, luare de declaratii, etc.

Prin urmare, daca exista cea mai mica suspiciune, medicii au dreptul sa refuze eliberarea certificatul medical constatator al decesului.

Completarea certificatului medical constatator al decesului:

I. Boala sau actiunea morbida care a provocat direct decesul:
a. Cauza directa (imediata) - boala sau starea morbida care a provocat direct decesul;
b. Cauze antecedente - stari morbide intermediare care au dus la starea inscrisa la pct. a;
c-d. Starea morbida initiala - boala sau bolile initiale care au declansat starile inscrise la pct. b. si a. si care constituie cauza sau cauzele determinanta.
II. Alte stari morbide importante - stari morbide care au contribuit la deces, dar fara legatura cu boala sau starea morbida care l-a provocat.
Punctul I c. este cel care se codifica de functionarii primariilor, fiind apoi raportat la Ministerul Sanatatii si mai departe la OMS. Prin urmare, punctul I c. trebuie completat obligatoriu, lipsa acestuia facand nul CMCD.
Completarea CMCD se va face numai cu majuscule, orice greseala fiind corectata numai de medicul care a scris initial documentul si cu aceeasi cerneala, iar daca nu poate fi corectat, se va elibera un alt CMCD de acelasi medic de familie.
Cauzele mortii se vor completa de sus in jos (I-a, b, c-d, II) si se vor verifica de jos in sus (II, I c-d, b, a), astfel incat fiecare cauza sa o determine pe cealalta (de deasupra) intr-o logica tanatogeneratoare cauzala fiziopatologica.

Manuale de utilizare ale aparaturii din dotarea ambulantelor

Monitor Corpuls 3 ver. 1.3

Corpuls3 consta din trei module: un monitor, modul pacient (unitate centrala) si un defibrilator. Ele pot fi folosite toate, impreuna, doua la un moment dat sau fiecare pe cont propriu.

Monitor defibrilator Corpuls 3

Intr-o situatie de urgenta, intr-o ambulanta sau in spital, medicul de urgenta sau personalul medical poate decide modul de utilizare a Corpuls 3 in fiecare situatie. In fiecare caz, comunicarea intre module este garantata de tehnologia fara fir. Pentru prima data este posibila monitorizarea neintrerupta a pacientilor.

Monitor Corpuls 3 ver. 2.2

Corpuls3 este destinat pentru masurarea și monitorizarea funcțiilor vitale, defibrilarea, cardioversia sau stimularea cardiaca a pacienților din sectoarele preclinic și clinic de catre personalul medical calificat pregatit pentru utilizarea aparatului.

Monitor defibrilator Corpuls 3

Sunt disponibile urmatoarele funcții de monitorizare si diagnostic: ECG, ECG diagnostica, monitorizare RCP; optional: pulsoximetrie (SpO2), oximetrie extinsa (SpCO2, SpHb, SpMetHb), capnometrie (CO2), temperatura (T), tensiune arteriala neinvaziva (TA), tensiune arteriala invaziva (TAI).

Ventilator Oxylog 2000

Oxylog ® 2000 ofera o ventilatie avansata pentru pacienti in situatii de urgenta si in timpul transportului intre spitale. Pacientii primesc ventilatie prin modul controlat si sincronizat, un sistem integrat PEEP si raportul I:E variabil.

Oxylog 2000

Functionalitati suplimentare includ modul de CPR, monitorizarea cailor respiratorii si minut-volumul de masurare a volumului expirator. Oxylog 2000 este proiectat pentru a fi utilizat in exterior si cu posibilitatea de a controla detalii de ventilatie, care pot influenta sansele de supravietuire.

Prezentarile urmatoare sunt proiectate cu Macromedia Flash. Pentru a porni simularile utilizati link-urile de mai jos.

Descrierea ventilatorului Oxylog: aceasta demonstratie prezinta Oxylog 2000 (855 Kb)
Configurarea ventilatorului: aceasta demonstratie arata cum sa setati Oxylog 2000 (2 MB).
Mod Simulare : aceasta demonstratie va permite sa porniti singur Oxylog 2000 si sa faceti modificari ale parametrilor! (2 MB).

Veti avea nevoie de Macromedia Flash Player si Shockwave Player pentru a putea rula prezentarile si vi se va cere sa le instalati la deschiderea paginii.

Simularile sunt interactive si va arata cum sa utilizati ventilator tip Oxylog. Dimensiunea maxima este de aproximativ 2 MB astfel incat va rugam sa aveti rabdare, daca aveti o conexiune lenta la internet!

Ventilator Oxylog 2000+

Oxylog ® 2000 Plus este un ventilator pentru urgente si transport cu ciclare in timp si volum, asigurand suport presional pentru pacientii care necesita ventilatie controlata sau asistata cu volum mai mare de 100 ml.

Oxylog 2000

Simulator Oxylog 2000+

O aplicatie utila in procesul de invatare si training care poate fi folosita oricand.

Injectomat Braun

Perfusor Compact S este o pompa de infuzie transportabila pentru administrarea de lichide in terapiile nutritionale sau prin perfuzie, precum si pentru situatiile de acordare a asistentei medicale de urgenta.

Injectomat Braun

Perfusor® Compact S este echipat cu patru baterii alcaline nereincarcabile de tip AA. in mod alternativ poate fi folosit un pachet de baterii reincarcabile de tip NiCd de la B.Braun. Acest pachet de acumulatori este incarcat de catre dispozitiv atunci cand este conectat la o sursa externa de tensiune.


Injectomat Alaris GH - Manual de utilizare

Pompa pentru seringa Alaris TM (cu softwaer-ulPlus) MK4

Instructiunile pot fi utilizate pentru urmataorele pompe Mark 4 (MK4)

Pompa pentru pompa Alaris TM CC Guardralis TM (8003TIG03-G)

Pompa pentru pompa Alaris TM CC(8003TIG03)

Pompa pentru pompa Alaris TM GH Guardralis TM (8002TIG03-G)

Pompa pentru pompa Alaris TM GH(8002TIG03)

Nota: Toate produsele mai sus mentioanate vor fi denumite in continuare "pompa", cu exceptia situatiilor in care pompa prezinta caracteristici diferite; in aceste cazuri, pompa respectiva va fi specificata sau se va utiliza simbolul sau; consultati sectiunea "Conventiii utilizate in acest manual".

Centrul de instruire al SAJ Constanta

Centrul ofera oportunitati pentru invatare si antrenament pentru toate nivelurile de practica medicala in prespital. Scopul final este reprezentat de cresterea sigurantei pacientului, a calitatii si sigurantei actului medical.

Manechin de resuscitare Resusci Anne

Noile metode de educatie si practica medicala bazate pe simulare permit castigarea competentelor si atitudinilor medicale corecte, intr-un cadru organizat, sub supravegherea instructorilor competenti, dupa un program bine structurat si, foarte important, fara riscuri asupra pacientilor.

Manechin simulator SimMan

Prin expunerea progresiva a cursantilor (voluntari, asistenti sau medici) la diferite aspecte provocatoare ale activitatii medicale din aria urgentelor prespitalicesti, similare cu ceea ce se intalneste in practica de zi cu zi, se vor reduce erorile si va fi crescuta calitatea actului medical.

Manechin de resuscitare Skill Master

Existenta scenariilor complexe, interdisciplinare, va permite invatarea lucrului in echipa si al managementului situatiilor critice.

Ghidurile de resuscitare ERC 2015

Consiliul European de Resuscitare

Varianta electronica publicata in Revista Consiliului Nationar Roman de Resuscitare.

Centrul ofera oportunitati pentru invatare si antrenament pentru toate nivelurile de practica medicala in prespital. Scopul final este reprezentat de cresterea sigurantei pacientului, a calitatii si sigurantei actului medical.

Injectomat Agilia

Produsul a fost creat pentru a furniza un plus de confort si de siguranta. Toate caracteristicile injectomatului au ca scop reducerea riscurilor in timpul infuziei.

Injectomat Agilia

Astfel timpul de programare este mai mic pentru a permite o infuzie continua. Alarmele de siguranta si pre-alarmele sunt explicate in diagrame inteligibile. Presiunea este monitorizata pentru a preveni incidentele.

Aspiratorul portabil

Trebuie sa fie extrem de portabil si suficient de dur pentru a face fata conditiilor extreme. La fel de importanta este independenta de la o sursa de alimentare stationar, astfel incat sa poata lucra intr-o situatie de urgenta, in orice departament de spital sau intr-un vehicul de salvare.

Accuvac Weimann

In plus fata de utilizarea acestuia ca pompa de aspiratie pentru eliminarea secretiilor, acesta poate fi de asemenea folosit pentru a dezumfla atelele si saltelele vacuum.

Incalzitor Biegler ESH 04

Incalzitorul de urgenta Biegler ESH 04 este proiectat special pentru a fi utilizat in miscare. Poate incalzi simultan la temperatura de 37°C pana la doua flacoane cu lichid de infuzat cu un volum maxim de 500 ml/flacon.

Biegler ESH04

Ulterior, poate mentine aceasta temperatura timp de pana la 90 de minute la locul de folosire. Alte avantaje sunt: dimensiune redusa, greutate redusa, functioneaza 24 de ore fara intrerupere, manseta de umflare integrata, etc.

Manual de utilizare a sistemelor de pe ambulante

Sistem integrat pentru comunicatie radio si averizare sonora si luminoasa pentru ambulantele model Mercedes Vito si Sprinter

ZOLL X Series - Ghid de utilizare

ZOLL X - Baterie - Acumulatorul SurePowerTM II - Ghid de utilizare

ZOLL X - Series - Ghid de referinta rapida

ZOLL X Series - Prezentare Monitor/Defibrilator Zoll in PowerPoin

ZOLL X Series - Prezentare ventilator Zoll in PowerPoin

Bibliografii examen de promovare

1. Corneliu Borundel - Medicina interna pentru cadre medii Descarca bibliografia in format pdf

2. Ghiduri Resuscitare ERC 2015 Descarca bibliografia in format pdf

3. Codul de etica si deontologie al asistentului medical Descarca bibliografia in format pdf

4. Legea 95 din 2006 Descarca bibliografia in format pdf

5. Manual Prim Ajutor Medical Calificat Descarca bibliografia in format pdf

6. Norme tehnice privind gestionarea deseurilor Descarca bibliografia in format pdf

7. Ordin 1091 din 2006 Descarca bibliografia in format pdf

8. Ordin 1092 din 2006 Descarca bibliografia in format pdf

9. Ordin 2011 din 2007 Descarca bibliografia in format pdf

10. Norme tehnice privind gestionarea deseurilor Descarca bibliografia in format pdf

11. Norme infectii asociate ingrijirilor medicale Descarca bibliografia in format pdf

12. OUG 144 din 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical Descarca bibliografia in format pdf

13. Urgente Medico Chirurgicale-Lucretia Titirica Descarca bibliografia in format pdf